PSI gyerek csigás íj vizsgálat

Az előzőhöz hasonló módszerrel vizsgáltam egy PSI gyerek csigás íjat. Az alapállapotot a piros vonal mutatja. A kék grafikon mutatja azt a helyzetet, amikor az alsó kar erősebb, mint a fölső; a sárga grafikon amikor fordítva. Az alaphelyzet minden esetben a legerősebbre állított változat volt. Értelemszerűen az íj mindkét elállított esetben gyengült valamennyit, és ezzel együtt a tárolt energia mennyisége is csökkent.
A 4. esetben az egyik csigán elállítottam a húzáshosszt. Ezt az esetet a táblázat kivételével külön értékelem.
 

A vizsgálatot 25”-os és 17g-os karbonvesszővel végeztem.
 
        v       tárolt energia       vessző energiája       hatásfok
1    185fps      42,78J                      26,98J                      63%
2   177fps       41,04J                      24,72J                       60%
3   184fps      41,76J                       26,71J                       64%
4   185fps      46,59J                     26,98J                      58%
 
Az adatokból látszik, hogy a kar erejének vagy az egyik csigán a húzáshossz elállításának jelentős hatásfokveszteség az eredménye. Ez alól kivétel a felső kar erejének csökkentése, ami még minimális hatásfokemelkedéssel is járt. Ennek lehetséges magyarázata, hogy a vizsgált íj egy régi, mindkét oldalon körcsigás gyerekíj volt, ami a használatból eredően a fáradás jeleit mutatta. Ezért megeshetett, hogy az alapbeállításhoz képest egy elállított állapot közelebb járt az ideálishoz. Az íj egyébként alapállapotban is a gyorsulási görbe alapján aszimmetriát mutatott. Ez az összes gyorsulási görbén látható.
 

A frekvenciagörbék hasonló elváltozást mutatnak. Az alapállapothoz képest mindkét elállított esetben a rezgésmennyiség emelkedik a gyorsulásgörbén látható aszimmetria szerint.
 

A legjelentősebb változást az íj mért paramétereiben a húzáshossz egyik csigán történő elállítása okozta. A húzásgörbén is látható emelkedés megjelenik a tárolt energiában is. Viszont a fenti táblázat 4. sora alapján az íj hatásfoka jelentős csökkenést mutat.
 

A gyorsulásgrafikon alapján is itt a legnagyobb a különbség, és az aszimmetriára utaló hullámzás is a legkifejezettebb.
 

A frekvenciagörbékben is itt figyelhető meg a legnagyobb eltérés az alapállapothoz képest.
 

 
Összegzés:
A korábban elemzett Bare íjhoz hasonlóan a műszeres mérés itt is jól láthatóan kimutatta a hibás beállítások okozta különbségeket.

Írd meg milyen íjat szeretnél!

Nincs más dolgod, csak add meg az adatokat, válassz az íj típusok közül, írj üzenetet, ha szükségesnek érzed és küld el nekem. 

Milyen íjat vásárolnál

Telefon: +36 30 692 3301
email: kapcsolat@phytonbows.eu

Szolgáltatások

Maradjunk Kapcsolatban!

Az aktualitásokról leggyorsabban itt értesülhetsz

FIGYELEM!

Az íj a 175/2003. kormányrendelet értelmében, közbiztonságra fokozottan veszélyes eszköz.

Tájékoztatlak, hogy ezen a honlapon, közbiztonságra különösen veszélyes sporteszközök, íjak fotóit és leírásait találod. Ezen ablak bezárásával és a böngészés folytatásával kinyilvánítod, hogy kizárólag szakmai érdeklődésből tekinted meg tartalmainkat.

Amennyiben nem szakmai céllal találtál erre az oldalra, kérlek, ne böngészd tovább!